Cinta Isteri HAB – “Renungan 1”

RENUNGAN 1
“Selalu Ada Wanita Hebat, di Belakang Lelaki Hebat”

Dalam beberapa catatan sejarah tokoh-tokoh besar, banyak orang melupakan peranan penting para perempuan di belakang mereka. Padahal, hampir selalu tidak pernah ada kebesaran nama seorang lelaki, kecuali bersandar pada kehebatan dan kebesaran isteri atau ibunya, tentu setelah sandaran utamanya iaitu Allah swt

Bahkan, kebesaran Nabi Muhammad saw pun, tidak luput dari peranan besar dari seorang wanita bernama Khadijah r.a. Dalam diri Khadijahlah terhimpun antara kekuatan iman, ketulusan cinta, kebesaran jiwa, keteduhan sikapnya yang menghantarkan proses kenabian Muhammad saw. Hingga akhirnya, Rasul saw, berhasil melalui fasa-fasa paling awal yang sulit dalam sejarah dakwahnya.

Kedudukan Khadijah yang tiada gantinya di hati Rasul saw terlihat dalam kenyataan bahawa Rasul saw sering mengingat dan menyebutnya. Rasul saw tidak pernah berduka atas kematian seseorang sebesar rasa duka baginda ketikda Khadijah meninggal dunia. Dan tidak ada seorang pun di kenang lebih lama oleh Rasul saw selain daripada Khadijah. Dalam sejarah, tahun kewafatan Khadijah r.a di sebut ‘Aamul Huzn’ atau ‘Tahun Dukacita’ kerana Rasul saw sulit mengusir kedukaan mendalam kerana di tinggal isteri tercinta di sepanjang tahun itu. Hanya sahaja, kesedihan itu semakin lama semakin berkurang ditindas oleh tekad kuat dalam hati Baginda yang luar biasa tabah.

Kehebatan Khadijah, bahkan sempat menimbulkan kecemburuan Aisyah r.a Suatu hari, Rasul saw mengenangkan Khadijah di hadapan Aisyah ra. Mendengarkan hal itu, Aisyah berkata, “Seperti tidak ada perempuan lain di dunia ini selain Khadijah”. Rasul saw menjawab, “Khadijah itu begini dan begitu, dan dari dialah aku beroleh keturunan” (HR Bukhari)

Kecemburuan Aisyah pada Khadijah, juga termuat dalam riwayat, Setiap kali Rasul saw menyebut Khadijah, Baginda pasti memujinya. Suatu hari, aku merasa cemburu, maka ku katakan, “Engkau selalu mengenang perempuan tua yang ompong itu, padahal Allah telah memberimu pengganti yang lebih baik”. Rasul saw menjawab, “Allah tidak pernah memberiku pengganti yang lebih baik daripada Khadijah. Dia beriman kepadaku ketika semua orang engkar. Dia mempercayaiku ketika semua orang mendustakanku. Dia memberiku harta ketika semua orang enggan memberi. Dan darinya Allah memberiku keturunan, sesuatu yang tidak Dia anugerahkan kepadaku dari isteri-isteriku yang lain” (HR Ahmad)

Benarlah, dibelakang sosok laki-laki yang hebat, pasti ada wanita yang hebat..

Wallahu’alam
Halaqah Keluarga

Advertisements
This entry was posted in Cinta Isteri Hassan Al-Banna, PEMBANGUNAN KELUARGA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s